Mera Islah ve Amenajman Projeleri;
İstatistik kurumu verilerine göre 2022 yılında BB hayvan sayısı 17 Milyon(yaklaşık 11 Milyon HB), KB hayvan varlığı 56 milyon(Yaklaşık 3,7 milyon HB) olarak belirlenmiştir. Türkiye Kaba yem üretimi 13,6 milyon ton, mera alanlarından 16 milyon ton yem bitkisi üretimlerinden olmak üzere yaklaşık 30 milyon tondur. Hayvan varlığına göre ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem ihtiyacı 80 milyon ton civarındadır. Üretim alanlarında son 15 yılda yem bitkisi ekilişlerinin 2,7 milyon ha sınırında kaldığı ve diğer üretim kalemleri dikkate alınarak daha fazla artırılamadığı görülmektedir. Oysa 14 milyon ha mera alanlarından üretilen kaba yem miktarı 13,6 milyon tonlardadır. Alınacak başka tedbirlere ilave olarak mera alanlarının daha üretken olacak şekilde planlanması için ıslah programlarının uygulanması, uygulamalardaki aksaklıkların gözden geçirilmesi ve sürdürülebilir bir modele evrilerek devam ettirilmesi gerekmektedir.
Burada taban, nemli ve kıraç meralarda farklı uygulanacak tedbirlerle birlikte, özellikle çalı vejetasyonları ile kaplanma riski yüksek meralarda sık aralıklarla uygulamaların yenilenmesi, hayvan ırkları dikkate alınarak ıslah uygulamalarının planlanmasında yarar vardır. Bu yüzdendir ki mera alanlarında gerekli durumlarda ıslah uygulamalarının 5-10 yılda bir yenilenerek devam ettirilmesi gerekmektedir.
Mera ıslah ve Amenajman projelerinde temel uygulama başlıkları;
- Meranın tahsisli olduğu belde/ Köy e ait arazi hayvancılık ve yem bitkisi ekiliş verileri
- Mera toprak yapısı ve özelliklerinin belirlenmesi için toprak numunesi alınması ve değerlerinin belirlenmesi
- Mera ıslah çalışmaları
- Mera parsel/parseller üzerinde bulunan vejetasyonunun her bir parsel için
- Toprak ve su muhafaza tedbirlerinin belirlenmesi
- Bakım faaliyetleri
- Otlatmayı düzenleyici yapı ve tesislerin planlanması
- Yabancı bitki mücadelesi
- Gübreleme
- Amenajman faaliyetleri
- Otlatmanın düzenlenmesi
- Ek Yem bitkisi ekilişlerinin planlanması
- Mera ıslah ve uygulamaları konusunda eğitim çalışmalarının planlanması
- Bütçeleme
Kabaca yukarda izah edildiği şekilde bir çalışmanın hazırlığının planlanması ve bu çalışmalar için bütçe tedariki yapıldıktan sonra mera ıslah faaliyetine start verilmelidir. Genel olarak Mera ıslah çalışmalarında 3 veya 4 yıl, suni mera planlanmış ise 5 yıl olarak planlamalar yapılmaktadır.
Mera alanlarında ıslah uygulamaları amenajman kuralları ile beraber hayata geçirilmelidir. Amenajman meranın yönetilmesi ve planlanması faaliyetlerini içermektedir. Bu amaçla meranın doğal sınırları ve otlatma yapacak köy ve mahalle birimlerinin sayısına göre üç ve daha fazla parsele bölünüp münavebe ile otlatma yapılması, her bir parselde kapasitesine uygun miktarda hayvan birimi ile otlatama yapılması ve mera parsellerinde otlatamaya başlama ve bitiş tarihinin komisyonlarca belirlenen tarih aralıklarına uygun bir şekilde planlanması şeklinde ifade edilebilir.
Mera alanlarının otlatmaya başlama ve bitiş tarihleri arasında üretebileceği kaba yem miktarı hayvan varlığının ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmaması durumunda, tek ve çok yıllık yem bitkisi türlerinden oluşacak yeni ekilişlerle bu açık kapatılmalı veya harici alanlardan kaba yem ihtiyacı karşılanmalıdır.
Kaba yem Büyük ve Küçük baş hayvanlarda günlük canlı ağırlıklarının %10’u na denk gelecek ağırlıkta kaliteli yem bitkisi türlerinden oluşan Baklagil, Buğdaygil ve diğer familya türlerinin kurutulmuş otları veya slajlarından elde edilen yem materyalidir. 1 HB 500 KG canlı ağırlıkta hayvan ve günlük ot ihtiyacı 50 kg yaş 12,5 kg’a tekabül den kuru ot olarak değerlendirilir. Profosyonel işletmelerde Et ve süt üretimi için yapılacak yetiştiricilikte bir besleme uzmanının rasyon tavsiyesine uygun miktar ve türde yem kullanımı esas olmalıdır.